Tysk borgermester stukket ned for åben indvandrepolitkPolitik og Udenrigs

Utilfredshed med borgmesterens støtte til Angela Merkels åbne indvandringspolitik resulterede i knivstikkeri

af Jacob Leisner 
29 November 2017

En borgermester fra en lille tysk by blev sent mandag aften stukket ned på en kebabrestaurent med en kniv. Gerningsmanden konfronterede borgermesteren inden angrebet om hans holdning til flygtningepolitik, inden han stak ham i halsen.

Knivangrebet på Andreas Hollstein, den 54-årige borgmester i Altena i det vestlige Tyskland, foranledigede udbredt chok og fordømmelse fra embedsmænd - herunder den tyske forbundskansler Angela Merkel. Myndighederne fortæller, at hændelsen mandag aften synes at være motiveret af gerningsmandens had til udlændinge.
"Jeg er chokeret over knivangrebet på borgmester Andreas Hollstein og meget lettet over, at han er tilbage med sin familie" sagde Angela Merkel.
Angriberen var identificeret af myndighederne som 56-årige tyske Werner S., hvis fulde navn var tilbageholdt på grund af tysklands love om fred til privatlivet.


"Jeg frygtede for mit liv" sagde borgermesteren og tilføjede, at det viste sig, at manden havde bevidst valgt ham som et offer. "Hvis du spørger mig, om denne kniv i lommen var tiltænkt mig, vil jeg svare med et ja".

Borgmesteren fortæller, at han var på den lokale kebabrestaurant omkring kl. 19:00 mandag aften, da gerningsmanden henvendte sig til ham og holdte kniven mod hans hals. 

Det var kun med hjælp fra restaurantens ejer og hans søn, at gerningsmanden blev pacificeret og afvæbnet. Politiet har senere anholdt gerningsmanden. Anklageren Gerhard Pauli fortæller, at Werner S. var beruset, da han angreb borgermesteren med en 34 centimeter lang køkkenkniv. Anklageren fortæller, at manden tilsyneladende ikke har nogen forbindelser til højre- ekstremistiske grupper, men at "had mod udlændinge" synes at være motivationen for angrebet.


Borgmesteren er kendt i Tyskland, da han for to år siden, hvor flygtningekrisen var på sit højeste, frivilligt tog imod flere asylansøgere end Altena var forpligtet til. Mr. Hollstein vil ikke lade angrebet afholde ham fra fortsat at støtte og hjælpe flygtninge og alle andre, der har brug for hans støtte. Armin Laschet, guvernør i delstaten Nordrhein-Westfalen, hvor Altena ligger, siger sikkerhedsagenturer antager angrebet har en politisk baggrund”.

Hændelsen i Altena er blevet sammenlignet med et knivangreb for to år siden, hvor en højreekstremistiske voldsmand stak en politiker, som var borgermesterkandidat i Köln. Daværende voldsmand var vred over regeringens flygtningepolitik.

 ____
4 millioner syrere er flygtet ud over landets grænser.
1.1 millioner 1,1 million asylansøgere kom til Tyskland i 2015
EU fik samlet 1,2 millioner asylansøgninger i 2016
 ____

Tyskland tog imod mere end 1 million asylansøgere mellem 2015 og 2016, som hovedsageligt kom fra krigshærgede lande som Syrien, Afghanistan og Irak. Tysklands åbne grænser fik støtte fra en stor del af befolkningen, som ønskede at hjælpe flygtningene, men på samme tid så man også en kraftig stigning i antallet af angreb mod indvandrere og til undertiden også mod deres tilhængere.