Guide: hvordan du overlever på SU?

Livsstil

Dette er guiden til, hvordan man som ung studerende overlever på SU bedst. Vi har samlet en række tips og gode tricks til, hvordan du som studerende lever på budget – men stadig med en vis kvalitet. Du får hovedsageligt et indblik i, hvordan du kan sparer penge på mad, som er en af de dyreste udgiftsposter. Vi har også inkluderet et par tips til billige eller gratis oplevelser, som du kan tage dig til, når du ikke fokusere målrette på din uddannelse. 

Af Katinka Kargaard Lieberknecht & Safina Wagner Nøddegaard
28. November 2017

                                                                                                                                                    Foto: Karl Christian LassenStatens uddannelsesstøtte, SU, er penge du kan få, hvis du er 18 år eller over og går på en uddannelse, som bevilliger det. Du kan få et SU-stipendium eller SU-lån - lånet skal betales tilbage, det skal stipendiet ikke. Ens hjemmeboende SU afhænger både af ens forældres indkomst, men også om man har søskende under 18 år boende hjemme. Udeboende SU afhænger også af ens forældres indkomst og om de har hjemmeboende børn under 18 år. Man kan få frataget sin SU, hvis SU-styrelsen erklærer en for ikke studieaktiv, men du kan blive bevilliget det igen, hvis du igen bliver studieaktiv.

Kender du det, når du åbner køleskabet og det eneste du kan se, er en lidt for gammel agurk og en ketchup, som du ikke kan huske, du har købt? Denne situation har de fleste studerende stået i en eller to gange. Den naturlige løsning på din hungrende sult er, at erstatte din sult med en alt for dyr takeaway ret. Mange kender lige præcis denne type, som i øjeblikket ikke tænker på deres smalle SU-økonomi. Dette kan være med til at tvinge dig ud i unødvendige SU-løn eller at kravle pinligt hjem til forældrene for at bede om et lille tilskud til privatøkonomien. Vi har derfor fundet en løsning på alle dine bønner, der omhandler stress og økonomi.

LAV EN MADPLAN

Det første råd som er nøglen til at få et mere afstresset liv, men også et positivt tal på kontoen, er at planlægge din mad gennem en madplan. Hjemmesiden su-mad.dk er et oplagt sted at bruge lidt energi og tid på. Denne hjemmeside beskriver, hvor dyrt det er at spise i Danmark. De tilbyder studerende unge en mulighed for at lave madplaner. Madplaner er en god måde at få overblik og struktur på sin ugelige kost eller sågar en måned frem. Helt lavpraktisk er det billigere for dig at have en madplan med en følgende indkøbsseddel. Hvis du tvinger dig selv til følge din indkøbsseddel, kommer du ikke ud af butikken med en masse ligegyldige varer, som du alligevel glemmer at spise, der når med tiden bliver for gammelt.

Kig efter varer, som er nedsat på grund af kort til tid udløbsdatoen. Specielt Rema 1000 er gode til at nedsætte deres varer, hvis der er kort tid til, at de udløber. Butikken sætter tit de nedsatte varer forrest i butikken, så hvis du kan bruge varer fra den sektion, kan du på længere sigt spare mange procenter. Generelt vil vi råde til at bruge din sunde fornuft - så hvis du står med en vare, som er adskillige dage for gammel, behøver du nødvendigvis ikke at smide produktet i skraldespanden. Hvis produktet dufter, som det skal, generelt har den rigtige farve, og ligner noget du vil spise, så er der nok ikke noget galt med det.

KØB DIN MAD BILLIGT OG RIGTIGT

Når man skal bruge hver en krone med omhu, er det smart, at glemme de etablerede mærker og i stedet opsøge discountmærkerne. Du kan spare en del penge i det lang løb, hvis du ikke fokuserer på mærket af produktet, du køber.

Fra et psykologisk synspunkt, ved vi at mennesker køber mad som de slet ikke har brug for, hvis maden ser tiltalende ud, og sulten melder sig. Så hvis du er lidt taktisk og spiser noget mad inden du går ned i dit lokale indkøbscenter, kan du også få en økonomisk fordel.

SPIS SUNDT

Hvis du langsomt vænner din krop til at spise lidt mindre end den typiske dansker gør, kan du også spare lidt penge på den front. Den typiske dansker spiser nemlig en del usundt mad, hvor de fleste er så mætte, at det er tydeligt, at de har overspist. Det er blevet bevist, at mennesket først rigtigt kan mærke, om det er mæt, 20 minutter efter indtagelsen af mad. Derfor er det nemlig smart at vente lidt tid, så man kan mærke, om man reelt er mæt – eller bare lækkersulten. Selvfølge skal man aldrig sulte sig selv og husk, at læg mærke til, hvad din krop siger til dig.

HVILKE CAFEER, RESTAURENTER OG TØJSIDER HAR STIDUERABET?


Man kan få studierabat på Burger King, KFC, Subway, Sunset Boulevard, Nordisk Film Biografer, Top Shop, Magasin, Message, ASOS og mange andre steder. De færreste steder reklamerer for studierabatten, men det gælder bare om, at spørge om man kan spare 10% til 20%. Derudover findes der også en app til android og ios, som hedder Too Good To Go, der går ud på, at restauranter, bagerier og cafeer efter lukketid kan sælge maden, de har tilbage billigere end i åbningstiden. Det nedsætter både madspild, men giver også mulighed for individer med ringe økonomi og eventuelt unge, kan få mere for pengene.

GRATIS OG BILLIGE AKTIVITETER 

Kender du også det, når du får en invitation til en fed aktivitet med familie eller venner, men din skrøbelige økonomi, kan ikke følge med? Her er nogle bud på både gratis og billige, sjove aktiviteter som ikke destruerer budgettet fuldstændig.

Du har helt sikkert set København gennem de små, hyggelige gader, men en aktivitet du kan prøve for at se byen på en lidt anden måde, er ved at sejle gennem Københavns hyggelige kanaler. Du kan nemlig relativt billigt opleve byen fra en netto-båd. Du bliver automatisk turist i din egen by, hvor du lærerigt får information om de mange smukke bygninger, der kan ses fra båden – voksenbilletten koster kun 40 kroner.


Trænger du til at se på smuk natur efter en hård studie- eller eksamensperiode? Så frygt ej, du behøver ikke at rejse langt og bruge hele børneopsparingen på at se på smukke, eksotiske planter. Du kan nemlig helt gratis tage et smut ind til Botanisk Have, som er placeret i indre by.


_____


ANMELDESE

Billige produkter er tit en nødvendighed for ens økonomi, men har ikke altid det niveau, som man ønsker. Vi har her opstillet forskellige senarier eller produkter, som vi derefter har bedømt. Vi har dømt på prisen og kvaliteten. Nu flere studenterhuer et produkt eller oplevelse har fået nu mere studievenligt bedømmer vi det er. Skalaen går fra et til fem studenterhuer.

Bedømmelsen af SU venlig og dyr alkohol