Afrikanske flygtninge bliver købt, solgt og myrdet i Libyen

Politik

Af Jacob Leisner 
30. November 2017

Foto: Ismail Zitouny/Reuters   Migranter ankommer ved en flådebase, efter at de erblevet
reddet af libyskekystvagter i Tripoli, Libyen
Hundredevis af afrikanske flygtninge bliver hver uge købt og solgt på slavemarkeder i Libyen, fortæller en menneskesmugler nyhedsbureauet Al Jazeera. Mange af flygtningene bliver fanget og tilbageholdt for en løsesum, eller tvunget til prostitution og seksuel udnyttelse for at betale deres kidnappere og smuglere. De afrikanske flygtningene bliver bortauktioneres på de morderne slavemarkeder for priser helt ned til 400 dollars .

“Mange af flygtningene ender med at blive myrdet af deres smuglere i den åbne ørken eller dø af tørst”- siger Salman menneskesmugleren.

Et lighus i den sydlige by Sabha er efter den voksende menneskehandel blevet propfyldt med lig og organer som rådner og stinker i varmen. Ventilationen og køleskabene er på nuværende tidspunkt defekte. Ifølge en Libysk sundhedsofficer kan miljøer som disse, forårsage seriøs sygdom blandt lægerne.

En embedsmanden i Sabha, 650 km syd for hovedstaden Tripoli, beskriver de forfærdelige scener.
“Der bliver dagligt dumpet bunker af organer, ved portene til Sebha-sundhedsanlægget af menneskesmuglere.“


De flygtninge som dør bliver sjælendt identificeret, og bliver begravet uden navne og uden noget ordenligt gravsted.

FOTO: Ismail Zitouny/Reuters  

død flygtning rykkes ind til på lighus (Sebha)
En Liberisk sundhedsofficer, som nægter at give sit navn af sikkerhedsmæssige årsager, fortæller, at Sabhas lighus kun har et dysfunktionelt køleskab, der kan nedkøle organerne fra de afdøde flygtninge. Organerne må ligge i køleskabet op til tre dage, men ender med at holde dem i flere måneder. Han udtaler sig "Organer ender endda med at blive nedbrudt inde i selve køleskabet hvilket giver uudholdeligt dårlig stank.“ 
                                                                           
Lighuset har appelleret til the World Health Organization, for økonomisk støtte til et nyt køleskab, men har har endnu ikke fået svar.


LIBYEN KONGEVEJEN TIL EUROPA 

Størstedelen af flygtningene kommer fra Hana, Nigeria, Cameroon, Zambia, Senegal, Gambia og Sudan bliver smuglet ind i Libyen gennem et kriminelt netværk af bander, med løftet om at de kommer når til Europa. Libyen er kongevejen for flygtninge som forsøger at nå til Europa gennem middelhavet. Det er estimeret at mere end 150,000 flygtninge hvert år tager den farlige rejse, der har kostet utallige flygtende livet. 

  FOTO: The Washington Post grafik
Smugle netværk
 IOM eller International Organization for Migration fortæller i en pressemeddelelse tirsdag at de har interviewet flygtninge fra flere vest Afrikanske lande. 

Flere har oplevet at blive byttet i garager og trailerparks i Sabha. IOM fortæller at de har snakket med en senegalesisk flygtning , som blev tilbageholdt i en privatbolig i Sabha, sammen med over 100 andre flygtninge og migranter. 

Det på dagligt banket og tvunget til at ringe hjem til deres familier, for at kræve penge for deres løsladelse. 

Den anonyme flygtning endte med at blive købt af en libyer, hvorfra hun senere flygtede. Det siges at de migranter og flygtninge som ikke kan betale deres kidnappere og smuglere, bliver slået ihjel eller efterladt til at sulte ihjel.


TVUNGET TIL PROSTITUTION   
Menneskesmugleren Salman fortæller at når han modtager ordre  fra en "kommandør" i Niger, starter han transportprocessen med det samme. Han fortæller at han tager mellem 1,000 Libyske dinars ($735) og 1,500 Libyske dinars per person, og så snart han modtager betaling, fylder han alle migranterne op i biler der kan tage op til 16 personer. Han kører dem derefter gennem Libyens brændende ørken, hvor temperaturen kan komme helt op på 50 grader om sommeren. “Jeg samler dem op i  al-Qatron (i Libyen) og kører til til Sabha“ fortæller menneskesmugleren Salman. Salman har lignende aftaler med ander menneskesmuglere fra omliggende afrikanske lande.

Al-Qatron er en lille by omkring 300 km syd for Sabha og tæt på grænsen til Nigeria.Byen er i løbet af de sidste par år blevet blevet udgangspunkt for flygtninge som flygter fra nord- og mellem afrikanske lande. Derefter rejser de fleste til Sabha. Så snart de er i Sabha, tildeles de en kommandør som bestemmer over dem. Den samme kommandør giver dem også mad, vand og beskytter dem fra bander og ligende. Derefter sælges mange som slaver til andre smuglere eller kommandører i andre libyske byer. Det er derfor langt fra alle som når Europa.

De flygtninge som dør henadvejen identificeres aldrig, og mange af dem bliver begravet uden navne og grave, følge en sundhedsofficer i Sebha.
Flygtningene er tvunget til at leve i enten åbne gårde eller i ramshackle værelser uden ordentlig sanitet, og tvungen prostitution er udbredt.

Abdel Kafi-kvarteret i Libyen er et af de vigtigste pladser, hvor prostitutionen findes," fortæller Ahmad telefonisk til Al Jazeera.
Han tilføjede, at folk bliver auktioneret i byen, hvor mænd og kvinder blev solgt til omkring 1.000 libyske dinarer (735 dollars).

"Jeg har set utallige afrikanske kvinder blive beordret til at arbejde i private natklubber, der imødekommer migranterne i Libyen og bliver tvinger dem til prostitution," fortæller lokal restaurant ejer. Han besøger selv migranter, for at hjælpe og siger at "kvinderne i særdeleshed er hjælpeløse og for det meste sidder de fast i Libyen, uden at kunne gøre noget”.