Kenyas kvinder skaber vækst

Politik

På trods kaotiske tilstande for det netop overståede valg i Kenya er der håb i det østafrikanske land. Kenyas kvinder arbejder sig nemlig i stigende grad ud af fattigdom – ikke blot for dem selv, men også for deres familier.

Af Amanda Bodal
29/11 2017

Det er tidlig morgen, og solen er ved at stå op over den lille farm i Kenya. Foran den lille lerhytte sidder 80-årige Ketra Weveti og nyder udsigten af sine 600 kaffetræer. Inde fra hytten klinger en munter latter fra børnebørnene, der er ved at gøre sig klar til skole. Ketra Weveti smiler og rejser sig for at starte forberedelserne til endnu en dags arbejde på plantagen.

De 600 kaffetræer har skabt et vendepunkt i Ketra Wevetis liv. De har nemlig givet hende mulighed for at få en fast indkomst og derved have penge til at sende sine 4 børnebørn i skole. Hun er en af Kenyas mange nye kvindelige iværksættere.

Her ses Ketra Weviti sammen med et af hendes 4 barnebørn.  FOTO: NGUVU

En af dem, der køber kaffebønnerne direkte fra Ketra Weveti, er danske Rune Sandholt, der har etableret sig som importør af kenyanske kaffebønner produceret af kvinder. 

Konceptet har han lanceret gennem sin organisation NGUVU, som betyder styrke på Swahili. Rune Sandholt fortæller:


Visionen med NGUVU er at skabe arbejde til udsatte kvinder i Kenya, da jeg tror på, at det er det stærkeste redskab til at hjælpe kvinderne, deres børn og til at skabe udvikling i lokalsamfundet”

GIVER HÅB FOR FREMTIDEN

Udover kvinderne , der producerer kaffebønder, handler Rune Sandholt også med kvinder i Afrikas største slum i Kenyas hovedstad Nairobi. Af dem køber han de farverige stofposer, som kaffebønnerne er pakket ind i.

Rune Sandholdt har på tæt hold oplevet betydningen af kvindernes indsats, da han ofte rejser til Kenya for at handle med kvinderne. Dette gør han for at sikre, at handlen ikke foregår gennem en mellemmand, så kvinderne får størst muligt udbytte af deres produktion. Han siger:

NGUVU sikrer udsatte kvinder et arbejde, ordentlig løn og faglig udvikling. Derudover hjælper vi kvinderne med sundhedsrådgivning og familieplanlægning. De fleste af kvinderne er enlige mødre med 3-5 børn. Så det har en stor betydning for både kvinder og børn, at de nu har en fast indkomst. 
Kvinderne tror nu på fremtiden og kan planlægge fremad – i stedet for at tage én dag ad gangen, som de gjorde før. Ud over en indtægt så giver det kvinderne og børnene en helt anden sikkerhed i hverdagen. Det er fundamentet for, at de kan vokse og få en bedre fremtid.


Kaffebønnerne ses her indpakket i de farverige stofposer, 
som fremstillet af kvinder fra Nairobi. FOTO: Amanda Bodal

KVINDERS AFGØRENDE ROLLE

Et kenyanske ordsprog lyder: "Lær en mand at fiske, så har du lært en enkelt person det. Men lær en kvinde at fiske, så har du lært en familie det”. Det stemmer godt overens med det danske Udenrigsministeriums rapport om erhvervsudvikling i afrikanske lande, hvor det fremgår, at kvinderne er afgørende for Afrikas økonomi. Det skyldes, at det ofte er kvinderne, der driver landbrugene. Rapporten understreger, at der for at skabe fremgang bør satses på pigers skolegang, på erhvervsuddannelser og på at ændre traditioner og love, der diskriminerer kvinder i forhold til adgang til jord og arveret.
BRUGER PENGE PÅ FAMILIEN 

Ifølge Verdensbanken har uddannelse også en betydning for, hvor tidligt kvinder gifter sig. Kvinder i Kenya med en uddannelse, der svarer til den danske gymnasiale uddannelse (secondary school), gifter sig 5 år senere end kvinder uden uddannelse.

Rune Sandholt siger om kvindernes centrale rolle: ”Når de udsatte kvinder får et arbejde, bruger de 90 procent af indkomsten på familien – modsat mændene, der kun bruger 30-40 procent på familien Det har stor betydning for børnene, der har større chance for at få mad, rent vand og skolegang, når mor får et arbejde. Især skolegang spiller en stor rolle for børnenes fremtidsudsigter. Når pigerne i Nairobis slum får en uddannelse, så har de ikke bare større chance for at få et job, når de bliver voksne. De har også tre gange så lav risiko for at få HIV, og de får færre og mere sunde børn. Og samtidig er det med til at styrke lokalsamfundet.”

Emily Okumo og 3 af hendes 5 børn.  FOTO: NGUVU
En anden kvinde, Rune Sandholt køber kaffebønner af, er 31-årige Emiliy Okumo. Hun er et mønstereksempel på en kvindelig forsørger; ud over sine egne tre børn forsørger hun nemlig nu også to forældreløse børn, som hun har taget til sig, efter hun fandt dem efterladt midt i storbyen.

Emily Okumos 13-årige datter Judith følger i sin mors fodspor om at skabe et liv for sig selv og andre. Hun drømmer om at blive læge, fordi hun ved, at der er mange syge mennesker, der ikke får hjælp i Nairobi. Nu hvor Judith har mulighed for skolegang, kan hun jagte sin drøm.