Finansloven 2018: Således påvirker den dig

Politik

Den kommende finanslov der vil publiceres et sted i midten af december, lover om store besparelser på uddannelsesfronten – en besparelse hos gymnasieuddannelserne på 1.mia for at være eksakt.

Af Sine Skytte Pontoppidan
29. November 2017
                                                                                                                                                  FOTO: Lene Astrid Nielsen


På trods af Kristian Jensens, finansministeren for partiet Venstres, udtalelser om finansloven 2018 med løfterne, der indebar at investere i uddannelse og forskning, ”fordi vi mener at uddannelse og forskning, gør Danmark rigere”, siger samme finanslov, at uddannelsesområdet skal nedskære med 2% indtil år 2021. Til sammen vil der være sparet omtrent 14,7 milliarder kroner ved dette.

Regeringen vil ligeledes spare 3.3 milliarder kroner på de studerendes SU. Hvor det i forvejen kan være svært for den studerende at jonglere med både afleveringer/lektier, fritidsaktiviteter, sociale aktiviteter, familie og arbejde, kan flere risikerer at være nødsaget til at prioritere vagter over skole.  

Desuden estimerer Gymnasieskolernes Læreforening at besparelsen på forskning uddannelsesområdet vil ramme 1,8 milliarder kroner, hvis de bebudede nedskæringer kontinuerer.

KONSEKVENSERNE

Følgerne af nedskæringerne vil resultere i en forringelse af undervisningen. Forberedelsestiden for undervisneren vil blive forkortet, afleveringer vil blive rettet over en længere periode af tid, den ellers differencerede undervisning vil komme under tidspres og vil ikke fungere optimalt eller være ikkeeksisterende.


Derudover vil tiden, der før kunne dække den enkelte elevs behov i læreprocessen, ikke længere være tilsvarende nødvendigheden.

Hvortil man kan spørge sig selv: Hvem er Danmarks fremtid?


Pengene taget fra uddannelsesområdet vil i hovedpunkter gå til vejprojekter (400 mio. Kr.), genoprettelse af skattevæsnet (6,7 mia. Kr.), kernevelfærd og ældre(0.5 mia. Kr. årligt), fængsel, politi og militær (10 mia. Kr. over 4 år) samt beskyttelse af cyberkriminalitet (100 mio. Kr.).