Studentertøjets prangende udvikling

Livsstil

Alle gymnasieelever, lige meget hvilken årgang de går på, har på et eller andet tidspunkt forestillet sig hvordan deres dimission og studenterkørsel skal foregå. Det gælder ikke kun for nutidens studenter, tværtimod var der mange i fortiden, der også så frem til deres store dag. 

Derfor sættes der en masse krav på udseendet, men alt kan dog ikke gå som planlagt, da vejret ikke altid er på vores side. 

af Ecem Dastemir & Marikit Nielsen
29. November 2017

                                                                                                                                                           Foto: arkivfoto: Scanpix
Dimissionerne på de mange uddannelsesområder er blevet et kæmpe mål for de studerende, og det er generelt det, der tænder gløden i de unge. Dette mål har ikke kun eksisteret i det 21. århundrede, da mange studerende helt tilbage i 50’erne og 80’erne også så frem til at afslutte gymnasiet og bære deres pragtfulde studenterhue.

Hvis man tager udgangspunkt i studenterhuen, var den til at starte med et tegn på, at man var en del af eliten. Det var i 1856, hvor de første studenterhuer blev brugt. Dog var de ikke ligesom vores nutidige studenterhuer. Det var en sort hue med kokarde og en sølvsnor.

Først omkring 1880’erne bar man den traditionelle hvide studenterhue, vi nu i dag kender så godt til.

I 1903 begyndte pigerne at tage studentereksamenen, og deres studenterhue havde form som en baret som et tegn på det feminine. Dog var den lidt større og blødere i enden, hvor der så hang en dinglende kvast. Denne form ændrede sig dog relativt hurtigt, og studenterhuerne begyndte dermed at ligne de huer, vi i dag kender.

Evolutionen af studentertøj har ændret sig drastigt gennem årene. Tag for eksempel år 1910-1950, hvor pigerne typisk tog lange, fine, hvide kjoler på med håret touperet eller sat fint op. Og hvor drengene var iført et klassisk, formelt jakkesæt. Men da vi senere hen nærmer os 80’erne, kan vi hurtigt se en massiv ændring af den formelle tøjstil. Det store, vilde hår og tomboy-stilen er i fokus, og det ideelle tøj for begge køn var jeans og oversize sweatre eller hættetrøjer.

Et optimalt spørgsmål at stille kunne være:“Hvad er så det ideelle outfit i dag?”, i forhold til at fortidens studentertøj, og hvad der vil være mest praktisk i dag. Vi ved, at det ikke altid er muligt at tro på Danmarks bud på varmt junivejr, derfor er vi også nødt til at tage højde for regnvejr og lignende, når vi står på studentervognen og er i fuld gang med at feste.